"Moeten we ons oprecht afvragen of gemeenten waar de bevolking een rechts lokaal beleid kiest, wel kunnen rekenen op een gelijke behandeling?"
Kurt Lycke
Worden Vlaamse Gemeenten Gediscrimineerd?
In de wandelgangen van het Vlaamse Parlement gonst het van geruchten en achterklap.
De vraag die velen nu bezighoudt: worden gemeentebesturen gesanctioneerd op basis van hun politieke kleur?
Moeten we ons oprecht afvragen of gemeenten waar de bevolking een rechts beleid kiest, wel kunnen rekenen op een gelijke behandeling?
Politieke Strijd om Coalities: Reële Gevolgen voor Lokale Besturen?
De afgelopen weken hoorde ik—en velen met mij—lokale politici en politicologen met een zekerheid grenzend aan arrogantie stellen dat gemeenten met een 'ongewenste' politieke coalitie de prijs zullen betalen. Het lijkt er sterk op dat bepaalde coalities vanuit de Vlaamse regering als ‘problematisch’ worden gezien, wat tot gevolg heeft dat steun en subsidies op de lange baan worden geschoven.
Jean-Marie Dedecker (LDD), burgemeester van Middelkerke, gaf in interviews openlijk toe dat hij ervoor terugschrok om met Vlaams Belang in zee te gaan. “Het systeem zou terugslaan,” waarschuwde hij, en hij vreesde steunverlies voor zijn projecten. Een alarmerende uitspraak, die echo vond in de woorden van Johan De Ryck, uittredend burgemeester van Ranst (N-VA): “Dossiers uit Ranst zullen bij de Vlaamse regering niet bepaald boven op de stapel terechtkomen.”
Wat Zijn de Concrete Gevolgen?
“Zullen de scholen in Ninove nu bijvoorbeeld langer moeten wachten op infrastructuursubsidies? Zal Ranst nog wel kunnen rekenen op Vlaamse middelen om de verkeersveiligheid te verbeteren?”
Het gaat niet enkel om geruchten, maar om het vertrouwen van burgers in hun democratische instellingen.
“Vriendjespolitiek mag nooit de basis zijn voor de toekenning van publieke middelen.”