Autonoom gemeentebedrijf.
Brugge ondernemende en investerende stad.
Een sterk autonoom gemeentebedrijf speelt een belangrijke rol in de dienstverlening van een gemeente aan haar inwoners. Dit type bedrijf is meestal verantwoordelijk voor de uitvoering van bepaalde taken die door de gemeente worden opgedragen, zoals het beheer van openbare gebouwen, het aanleggen en onderhouden van wegen en infrastructuur, het verzorgen van openbaar vervoer en het afvalbeheer.
*Autonoom Gemeentebedrijf met ondermeer:.
*Brugs zorgfonds met een structureel gezondheidsbeleid, voor een sociaal, geestelijk en lichamelijk gezonde stad.
*Watervoorziening water factuur verlagen.
werk maken van een eigen watercentrale. Alsook uitbouw waterbufferbekken
*Energieveld, Energie factuur verlagend innoveren
Opslagbatterijen tussen 2 gemeenten die worden opgeladen met de overproduktie van ELIA en worden onderhouden van energie door op alle openbare en sociale woningen in de buurt te voorzien van zonnepanelen.
Deze is in de eerste plaats voor personen die geen recht hebben op sociale voorwaarden.
----------------------------------------------------------------
KRANTENARTIKEL
GRATIS GROENE ELEKTRICITEIT IN BELGISCH DORP CRISNÉE: ÉÉN WINDMOLEN EN 1000 ZONNEPANELEN
Bewoners en bedrijven in het Belgische plaatsje Crisnée hoeven straks niet meer te betalen voor elektriciteit. Met dank aan een windmolen en zonnepanelen van de gemeente.
Het Waalse dorp in de provincie Luik koopt een windmolen en duizend zonnepanelen. Daarmee wil het gemeentebestuur de bedrijven en 3.400 inwoners van gratis, groene elektriciteit gaan voorzien.
De bedrijven en inwoners blijven wel gewoon betalen voor de distributie van de stroom en het gebruik van het elektriciteitsnetwerk, maar zijn door de gemeentelijke stroom wel 25 tot 30 procent goedkoper uit dan nu het geval is.
Crisnée investeert 2,5 miljoen euro in de windmolen en de zonnepanelen. “We ontkennen niet dat het moeite vraagt, maar het klimatologische en energie-aspect is zo belangrijk dat we vinden dat we dit moeten doen”, verklaart burgemeester Philippe Goffin.
*Energienetwerk tussen de gemeenten.
Om onze eigen opgewekte stroom op te slaan stroomtekorten tussen gemeenten op te vangen, alsook de groene energieoverschotten van Elia op te vangen om overbelasting van het net te voorkomen.
*Sociale Brugs rijschool voor bestrijding vervoersarmoede
*Brugs Cooperative voor meer sociale woningen, en betaalbare woningen. Eigen grond in erfpacht geven voor bouw , investeren met de bevolking, in samenwerking met scholen.
*Samen investeren in Sociale woningen, bouwen samen met scholen (richting bouw, hout enz)
*Samen investeren in betaalbaar wonen, eigen patrimonium opknappen en renoveren samen met scholen (richting bouw, hout enz) naar huidige standaard, als betaalbare woning, 1/3 inkomen.
*Investeren in eigen stad , vb de gemiste kans site Stella Maris te Zeebrugge mini golf terrein ,wheel deliver en Creapark. (zie bijlagen) Ter land, ter st pietersplas en in de lucht.
*PMD afval omzetten naar kleine plastiek schilfers om 3D printing en ook balken te produceren om eigen stadsmeubilair te maken, naar Amsterdams voorbeeld, zij gebruiken hun PMD afval om plastieken stadsmeubilair te vervaardigen.
*Brugs verbruikersvereniging ( GROEPSAANKOOP ) (grote groepsaankopen, die geen concurrentie zijn met de kleine handelaar, zoals zonnepanelen, koelkast, diepvries tv enz.. worden zoveel mogelijk bij brugse handelaars gemaakt..) om meer sociale accenten te kunnen leggen, en dit niet enkel aan het klimaatplan, maar ook om de strijd tegen verborgen armoede alsook grote boosdoener van verborgen armoede “de kleine leningen” ten strijde te gaan in de toenemende prijzen voor noodzakelijke verbouwingen, maar ook voor de basis noodzaken zoals een diepvriezer of koelkast, hakt er bij de meest kwetsbaren het hardst in. net daarom zijn groepsaankopen robuust sociaal.
*meer inzetten op korte keten, onze lokale landbouwers beschermen.
Samen Duurzaam Voedsel produceren
Elke week verse groenten van het seizoen, lekker fruit, eitjes en heerlijk vlees en lekkere vleeswaren. En dat ‘gewoon’ van je eigen boerderij, verzorgd door je eigen boer. Herenboeren weten dat het kan, en hoe het voelt.
Als Herenboer pak je eigenlijk een stukje regie terug op zoiets belangrijks als je eigen eten; behalve lekker en gezond is dat ook leuk en leerzaam. Want van iets meer kennis van je dagelijkse eten, word je niet slechter toch?
Herenboeren zijn ondernemend, want gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. Als huishouden investeer je eenmalig in je lidmaatschap. Verder delen de Herenboeren alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. Hoeveel precies, daarover besluiten ze samen, maar een tientje per persoon per week is een aardig richtbedrag.