Autonoom gemeentebedrijf.

Brugge ondernemende en investerende stad.

Een sterk autonoom gemeentebedrijf speelt een belangrijke rol in de dienstverlening van een gemeente aan haar inwoners. Dit type bedrijf is meestal verantwoordelijk voor de uitvoering van bepaalde taken die door de gemeente worden opgedragen, zoals het beheer van openbare gebouwen, het aanleggen en onderhouden van wegen en infrastructuur, het verzorgen van openbaar vervoer en het afvalbeheer.

autonoom gemeentebedrijf

Door het autonome karakter van het gemeentebedrijf kiest de gemeente ervoor om deze taken op een efficiënte en kosteneffectieve manier uit te laten voeren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het gemeentebedrijf de ruimte heeft om efficiënt te werken, door gebruik te maken van moderne technologieën en door het aannemen van gekwalificeerd personeel.

Daarnaast speelt een sterk autonoom gemeentebedrijf ook een belangrijke rol in de ontwikkeling en uitvoering van beleid en projecten in de gemeente. Door de kennis en expertise die het bedrijf opbouwt op het gebied van de dienstverlening die het aanbiedt, kan het gemeentebedrijf bijdragen aan het bepalen van de juiste prioriteiten en het maken van goede beslissingen voor de gemeente.

Kortom, een sterk autonoom gemeentebedrijf speelt een belangrijke rol in de dienstverlening van de gemeente aan haar inwoners, door op efficiënte en kosteneffectieve wijze bepaalde taken uit te voeren en door bij te dragen aan het bepalen van beleid en projecten in de gemeente.

Brugs Zorgfonds

Het gemeentelijk zorgfonds biedt een jaarlijkse tandheelkundige controle aan voor kinderen tot 18jr, om ervoor te zorgen dat hun tanden en mond gezond blijven. Opgezet door het autonoom gemeentebedrijf van Brugge . 

Het is belangrijk om te onthouden dat het gemeentelijk zorgfonds alleen kan worden gebruikt voor de jaarlijkse tandheelkundige controle en niet voor andere soorten tandheelkundige zorg, en wordt enkel uitgevoerd in de afdeling tandheelkunde van ons St-Jan ziekenhuis.

Brugs Waterbedrijf

Een gemeentelijk waterbedrijf is een bedrijf dat wordt beheerd door een gemeente en is verantwoordelijk voor de waterbehandeling en -distributie in onze deelgemeenten. 

Het is ook verantwoordelijk voor het beheer van de waterreserves en -voorraden, en voor het afvoeren van afvalwater. Een gemeentelijk waterbedrijf kan ook diensten verlenen aan omringende gemeenten of regio's. In tegenstelling tot commerciële waterbedrijven, is een gemeentelijke waterbedrijf niet gericht op winst, maar op het verstrekken van betaalbare en kwalitatief goede waterdiensten aan de bewoners van onze stad.

Er zijn verschillende voordelen van het hebben van een gemeentelijk waterbedrijf:

Lagere kosten: Omdat een gemeentelijk waterbedrijf niet gericht is op winst, kan het water tegen lagere tarieven verkopen dan een commercieel waterbedrijf. Dit kan leid tot lagere waterrekeningen voor de bewoners van onze stad.

Meer controle: Door het waterbedrijf in eigen handen te hebben, hebben we meer invloed op hoe het waterbedrijf wordt beheerd en hoe de waterprijzen worden bepaald.

Betere dienstverlening: Omdat het waterbedrijf in handen is van de gemeente is, kan het gemakkelijker aan de behoeften van de lokale bevolking voldoen. Dit leid tot een betere dienstverlening en een betere kwaliteit van het drinkwater.

Minder afhankelijkheid van externe partijen: Door het waterbedrijf in eigen beheer te hebben, zijn we minder afhankelijk van externe partijen voor de watervoorziening. Dit leid tot meer stabiliteit en betrouwbaarheid in de watervoorziening.

Minder milieu-impact: Een gemeentelijk waterbedrijf moet gerichter zijn op het behoud van lokale waterbronnen en het minimaliseren van de milieu-impact van de waterbehandeling.

Brugs Energieveld

Het wordt steeds duidelijker dat de energietransitie van groot belang is voor onze planeet en voor onze portemonnee. Steeds meer mensen willen zelf hun steentje bijdragen aan het klimaat en willen ook wat doen aan de stijgende energiekosten. Helaas is niet elk huis of gebouw geschikt voor zonnepanelen, en niet iedereen heeft toegang tot sociale tarieven. Dit is waarom wij van L99 Brugge willen zorgen voor een lokale energie-oplossing.

Ons doel is om eigen energie op te wekken en op te slaan, zodat we de opgewekte zon-, water- en windenergie kunnen gebruiken om onze bevolking en gemeenschappen te voorzien van betaalbare elektriciteit. Het is onze taak als lokaal beleid om niet alleen te zorgen voor de werking van onze stad, maar ook voor de welzijn van haar inwoners en om hen te beschermen tegen de wispelturigheid van beslissingen van hoger beleid en de fluctuatie van de markten.

Daarom stellen wij voor te starten met een eigen opwek-patrimonium en opslag-infrastructuur. Scholen, woonzorgcentra, sociale woningen, sportcentra, overheidsgebouwen: gebouwen die veel potentieel hebben voor meer zonnepanelen, water- en windenergie. Door hun wisselende werking, kunnen we perfect het lokaal opgeslagen stroom verdelen. Dit model past perfect in ons Lokaal Energie- en Klimaatpact om gezamenlijk onze doelstellingen te halen.

Laten we samenwerken om de afhankelijkheid van centrale energiecentrales te verminderen en de lokale energieproductie te verhogen, dat is de opzet van dit verhaal. Laten we onze eigen energie opwekken en opslaan om zo een einde te maken aan de te dure energie facturen en onze bijdrage te leveren aan het klimaat.

Brugs Energienetwerk

Een eigen energienetwerk tussen deelgemeenten dat lokaal gegenereerde en opgeslagen energie gebruikt, heeft verschillende voordelen.

Een voordeel is dat het de energiebeveiliging en betrouwbaarheid kan verhogen door de afhankelijkheid van een centraal elektriciteitsnet en externe energiebronnen te verminderen.

Het kan ook energie-efficiëntie bevorderen door energie beter te delen en te verdelen binnen de gemeenschap.

Daarnaast kan het de gebruik van hernieuwbare energiebronnen bevorderen door het gemakkelijker te maken voor lokale inwoners en bedrijven om er gebruik van te maken.

Tot slot kan het een kosteneffectieve oplossing zijn voor lokale overheden en gemeenschappen, aangezien het leid tot lagere energiekosten, banen creëren en de lokale economie stimuleren.

Over het algemeen is het gebruik van een lokaal energienetwerk bijdragen aan duurzame en veerkrachtige gemeenschappen.

Brugs Sociale rijschool

Een sociale rijschool is een rijschool die zich richt op mensen met een laag inkomen vooral gericht op werkende verborgen armoede die moeite hebben om een rijbewijs te kunnen betalen. Deze rijscholen bieden vaak kortingen of gesubsidieerde rijlessen aan, zodat mensen toch in staat zijn om een rijbewijs te behalen.

De doelstelling van een sociale rijschool is om mensen te helpen om een rijbewijs te behalen, wat kan bijdragen aan hun mobiliteit en hun kansen op werk. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor mensen die moeite hebben om zich te verplaatsen of voor mensen die in gebieden wonen waar het openbaar vervoer beperkt is.

Een sociale rijschool kan ook andere diensten aanbieden, zoals bijles of voorbereidende lessen voor het praktijkexamen. Het is belangrijk om te onthouden dat sociale rijscholen gericht is op specifieke doelgroepen die gekoppeld is aan voorwaarden. armoedetoets, verborgen armoedetoets.

Brugs Coöperatieve

Brugs Cooperative voor meer sociale woningen, en betaalbare woningen. Eigen grond in erfpacht geven voor bouw , investeren met de bevolking, in samenwerking met scholen. 

*Samen investeren in Sociale woningen, bouwen samen met   scholen (richting bouw, hout enz) 

*Samen investeren in betaalbaar wonen, eigen patrimonium     opknappen en renoveren samen met scholen (richting bouw, hout enz) naar huidige standaard, als betaalbare woning, 1/3 inkomen. 

*Investeren in eigen stad , vb de gemiste kans site Stella Maris te Zeebrugge mini golf terrein ,wheel deliver en Creapark. (zie bijlagen) Ter land, ter st pietersplas en in de lucht. 

*PMD afval omzetten naar kleine plastiek schilfers om 3D printing en ook balken te produceren om eigen stadsmeubilair te maken, naar Amsterdams voorbeeld,  zij gebruiken hun PMD afval om plastieken stadsmeubilair te vervaardigen. 

Brugs Verbruikersvereniging

De Brugse verbruikersvereniging organiseert groepsaankopen, zoals zonnepanelen, koelkasten, diepvriezers en televisies, die geen concurrentie vormen voor de kleine lokale handelaars. Hierdoor kan er meer aandacht worden gelegd op sociale aspecten, zoals de strijd tegen verborgen armoede en de gevolgen van stijgende prijzen voor noodzakelijke verbouwingen en basisbehoeften zoals een diepvriezer of koelkast. Deze groepsaankopen zijn robuust sociaal, omdat ze een extra steun bieden aan de meest kwetsbare groepen in de samenleving.

*Autonoom Gemeentebedrijf met ondermeer:. 

*Brugs zorgfonds met een structureel gezondheidsbeleid, voor een sociaal, geestelijk en lichamelijk gezonde stad.  

*Watervoorziening water factuur verlagen. 

werk maken van een  eigen watercentrale. Alsook uitbouw waterbufferbekken 

*Energieveld,  Energie factuur verlagend innoveren 

Opslagbatterijen tussen 2 gemeenten die worden opgeladen met de overproduktie van ELIA en worden onderhouden van energie door op alle openbare en sociale woningen in de buurt te voorzien van zonnepanelen. 

Deze is in de eerste plaats voor personen die geen recht hebben op sociale voorwaarden. 

---------------------------------------------------------------- 

KRANTENARTIKEL  

GRATIS GROENE ELEKTRICITEIT IN BELGISCH DORP CRISNÉE: ÉÉN WINDMOLEN EN 1000 ZONNEPANELEN 

Bewoners en bedrijven in het Belgische plaatsje Crisnée hoeven straks niet meer te betalen voor elektriciteit. Met dank aan een windmolen en zonnepanelen van de gemeente. 

Het Waalse dorp in de provincie Luik koopt een windmolen en duizend zonnepanelen. Daarmee wil het gemeentebestuur de bedrijven en 3.400 inwoners van gratis, groene elektriciteit gaan voorzien. 

De bedrijven en inwoners blijven wel gewoon betalen voor de distributie van de stroom en het gebruik van het elektriciteitsnetwerk, maar zijn door de gemeentelijke stroom wel 25 tot 30 procent goedkoper uit dan nu het geval is. 

Crisnée investeert 2,5 miljoen euro in de windmolen en de zonnepanelen. “We ontkennen niet dat het moeite vraagt, maar het klimatologische en energie-aspect is zo belangrijk dat we vinden dat we dit moeten doen”, verklaart burgemeester Philippe Goffin. 

 

*Energienetwerk tussen de gemeenten. 

Om onze eigen opgewekte stroom op te slaan stroomtekorten tussen gemeenten op te vangen, alsook de groene energieoverschotten van Elia op te vangen om overbelasting van het net te voorkomen. 

 

*Sociale Brugs rijschool voor bestrijding vervoersarmoede 

 

*Brugs Cooperative voor meer sociale woningen, en betaalbare woningen. Eigen grond in erfpacht geven voor bouw , investeren met de bevolking, in samenwerking met scholen. 

*Samen investeren in Sociale woningen, bouwen samen met   scholen (richting bouw, hout enz) 

*Samen investeren in betaalbaar wonen, eigen patrimonium     opknappen en renoveren samen met scholen (richting bouw, hout enz) naar huidige standaard, als betaalbare woning, 1/3 inkomen. 

*Investeren in eigen stad ,  vb de gemiste kans site Stella                         Maris te Zeebrugge mini golf terrein ,wheel deliver en                         Creapark. (zie bijlagen) Ter land, ter st pietersplas en in de lucht. 

*PMD afval omzetten naar kleine plastiek schilfers om 3D printing en ook balken te produceren om eigen stadsmeubilair te maken, naar Amsterdams voorbeeld,  zij gebruiken hun PMD afval om plastieken stadsmeubilair te vervaardigen. 

 

*Brugs verbruikersvereniging ( GROEPSAANKOOP ) (grote groepsaankopen, die geen concurrentie zijn met de kleine handelaar,  zoals zonnepanelen, koelkast, diepvries tv enz.. worden zoveel mogelijk bij brugse handelaars gemaakt..) om meer sociale accenten te kunnen leggen, en dit niet enkel aan het klimaatplan, maar ook om de strijd tegen verborgen armoede alsook grote boosdoener van verborgen armoede “de kleine leningen” ten strijde te gaan in de toenemende prijzen voor noodzakelijke verbouwingen, maar ook voor de basis noodzaken zoals een diepvriezer of koelkast, hakt er bij de meest kwetsbaren het hardst in. net daarom zijn groepsaankopen robuust sociaal. 

 

*meer inzetten op korte keten, onze lokale landbouwers beschermen. 

Samen Duurzaam Voedsel produceren 

Elke week verse groenten van het seizoen, lekker fruit, eitjes en heerlijk vlees en lekkere vleeswaren. En dat ‘gewoon’ van je eigen boerderij, verzorgd door je eigen boer. Herenboeren weten dat het kan, en hoe het voelt. 

Als Herenboer pak je eigenlijk een stukje regie terug op zoiets belangrijks als je eigen eten; behalve lekker en gezond is dat ook leuk en leerzaam. Want van iets meer kennis van je dagelijkse eten, word je niet slechter toch? 

Herenboeren zijn ondernemend, want gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. Als huishouden investeer je eenmalig in je lidmaatschap. Verder delen de Herenboeren alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. Hoeveel precies, daarover besluiten ze samen, maar een tientje per persoon per week is een aardig richtbedrag.